Seksuell trakassering

Seksuell trakassering er forbudt etter likestillings- og diskrimineringsloven, arbeidsmiljøloven og flere andre lover. Uansett om det er ledere, kollegaer, kunder, gjester eller en tilfeldig person som står bak, er seksuell trakassering uakseptabelt. Du har vern mot seksuell trakassering, uansett hvor det skjer.

Foto: Mostphotos

Dette er seksuell trakassering

Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom, ydmykende, nedverdigende eller skremmende for mottakeren. Seksuell trakassering kan skje på flere måter, og det kan ha ulik alvorlighetsgrad. Det kan være både fysisk, verbalt og ikke-verbalt.

Seksuell trakassering kan være alt fra uønskede seksuelle kommentarer om kropp og utseende, simulering av seksuelle bevegelser, klåing, tafsing og berøring, til seksuelle overgrep. Visning av bilder og videoer med seksuelt innhold vil også være seksuell trakassering.

Oppfatningen hos den som opplever seg trakassert skal vektlegges i vurderingen av om trakasseringen var uønsket eller ikke. Men det må også være av en viss alvorlighetsgrad objektivt sett.

Det er i utgangspunktet ikke et krav at den seksuelle trakasseringen skjer gjentatte ganger. Enkeltstående hendelser eller ytringer kan derfor være trakassering. Omstendighetene i saken vil spille inn i vurderingen av om seksuell trakassering har skjedd og alvoret av trakasseringen. Hvis det er en ubalanse i styrkeforholdet mellom de involverte, enten formell eller uformell, vil det kunne gjøre saken mer alvorlig. Det er ikke krav om at den som trakasserer har til hensikt å trakassere. I saker som kanskje fremstår mindre alvorlig, vil det få betydning om man har sagt i fra om at man ikke liker det som har skjedd.

Grov seksuell trakassering kan være straffbart

Noen former for seksuell trakassering er så alvorlig at det er straffbart. Eksempler på dette er uønsket berøring av intime kroppsdeler som bryster eller kjønnsorganer. Også blotting eller spredning av nakenbilder kan være straffbart. Svært alvorlige seksuallovbrudd som voldtekt og voldtektsforsøk er rettslig sett også en form for seksuell trakassering.

Arbeidsgivers plikter

Arbeidsgiver har etter likestillings- og diskrimineringsloven en plikt til å forebygge og forhindre trakassering og seksuell trakassering på arbeidsplassen. Plikten gjelder innenfor arbeidsgivers ansvarsområde. Det innebærer at arbeidsgiver har et ansvar for å forebygge trakassering – ikke bare på selve arbeidsplassen, men også i forbindelse med aktiviteter som skjer i arbeidsgivers regi utenfor arbeidstid, eksempelvis julebord, jobbreise og samlinger.

Arbeidsgivere og offentlige virksomheter skal jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering, og seksuell trakassering.

Utdanningsinstitusjoner og organisasjoners plikter

Også ledelsen i organisasjoner og utdanningsinstitusjoner har etter likestillings- og diskrimineringsloven en plikt til å forebygge og forhindre seksuell trakassering.

Plikten gjelder det som er innenfor deres ansvarsområde. Plikten vil omfatte tiltak til å forebygge og forhindre trakassering som for eksempel  skjer ved sosiale sammenkomster i regi av organisasjonen og utdanningsinstitusjonen. Dette gjelder også utenom arbeidstid, for eksempel i forbindelse med julebord, møter og andre arrangementer i regi av utdanningsinstitusjonen eller organisasjonen. For utdanningsinstitusjoner vil plikten blant annet innebære at det må iverksettes tiltak også ved skoleturer mv.

Et mer likestilt samfunn

Ombudet kjemper hver dag for et mer likestilt samfunn, og har opp igjennom årene jobbet med flere ulike temaer som er direkte knyttet til seksuell trakassering.

Arbeidstilsynet, ombudet og partene i utelivsbransjen har laget kampanjen «Sammen setter vi strek for seksuell trakassering».

Diskrimineringssituasjoner

Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som har kommet inn til ombudets veiledningstjeneste. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.