Seksuell orientering

Seksuell orientering er et av flere diskrimineringsgrunnlag i likestillings- og diskrimineringsloven. Med seksuell orientering menes hvem du retter kjærligheten og seksualiteten din mot. Du er beskyttet mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, uansett hvor diskrimineringen skjedde.

Foto: Mostphotos

Diskriminering på grunn av seksuell orientering

Likestillings- og diskrimineringsloven gir først og fremst et vern til personer som bryter med samfunnets normer for seksualitet, for eksempel homofile, lesbiske og bifile. Per i dag er ikke aseksualitet eller seksuelle aktiviteter eller preferanser som BDSM eller fetisjisme omfattet av diskrimineringsvernet.

Hvis du for eksempel ikke kommer inn på et utested eller ikke får leie bolig fordi du er homofil, lesbisk eller bifil, kan det være diskriminering.

Ikke all forskjellsbehandling er ulovlig. Forskjellsbehandling på grunn av seksuell orientering er lovlig hvis den er saklig, nødvendig og ikke urimelig inngripende overfor deg. Det er den som forskjellsbehandler som må begrunne at forskjellsbehandling er lovlig.

I arbeidslivet

I arbeidslivet er det sjeldent lovlig å forskjellsbehandle deg direkte på grunn av din seksuelle orientering. Det er også forbudt å spørre om den seksuelle orienteringen din på jobbintervju. Men i noen tilfeller kan det være lov, for eksempel hvis du søker jobb som prest i et trossamfunn hvor homofilt samliv er i strid med trossamfunnets religiøse lære. Dette har med religionsfriheten å gjøre. I slike tilfeller må forskjellsbehandlingen være saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende for å være lovlig. I tillegg må den seksuelle orienteringen ha avgjørende betydning for at man kan gjøre arbeidet som tilhører stillingen man søker på.

Arbeidsgivere og offentlige virksomheter skal jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering på feltet seksuell orientering.

Trakassering og straffbar diskriminering

All form for trakassering på bakgrunn av seksuell orientering er forbudt. Hvis noen gjør noe mot deg som du opplever som krenkende, skremmende eller ydmykende, og dette har sammenheng med din seksuelle orientering, så kan det være du er utsatt for trakassering.

Grove diskriminerende eller hatefulle ytringer kan være straffbare. I tillegg er det straffbart å nekte en person varer eller tjenester på grunn av hens seksuelle orientering.

Et mer likestilt samfunn

Ombudets ansatte har jobbet med flere ulike temaer som er direkte knyttet til seksuell orientering. Eksempler på dette er blant annet kurs og foredrag, deltakelse på pride-markeringer, arbeid for likeverdig eldreomsorg for skeive, likestilt foreldreskap og hatkriminalitet.

Du kan også besøke organisasjonen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) sine hjemmesider for mer kunnskap.

Diskrimineringssituasjoner

Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som ombudets veiledningstjeneste har fått inn. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.