Kjønn

Kjønn er et av flere diskrimineringsgrunnlag i likestillings- og diskrimineringsloven. Med kjønn menes i denne sammenhengen kvinner og menn.

Foto: Mostphotos

Diskriminering på grunn av kjønn

Kvinner og menn har samme vern mot diskriminering på grunn av kjønn. Du er beskyttet mot diskriminering på grunn av kjønn, uansett hvor diskrimineringen skjedde. Det betyr at det for eksempel ikke er lov å lønne menn og kvinner ulikt på grunn av deres kjønn. Å ha forskjellige priser for menn og kvinner på varer og tjenester er heller ikke lov. 

Noen ganger kan forskjellsbehandlingen på grunn av kjønn likevel være lovlig. Da må forskjellsbehandlingen være saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende. En utleier kan for eksempel velge en leietaker av samme kjønn, hvis utleier og leietaker skal dele kjøkken og bad.

Positiv særbehandling er en annen form for forskjellsbehandling som kan være lov, hvis målet er å fremme likestilling og hindre diskriminering. Et eksempel på positiv særbehandling er å oppfordre det underrepresenterte kjønn til å søke på en stilling. Det kan også være lov til å legge vekt på kjønn hvis man har to like godt kvalifiserte søkere til en stilling. Men det er flere vilkår som må være oppfylt for at slik forskjellsbehandling er lovlig.

I arbeidslivet

I arbeidslivet vil det så godt som aldri være lov til å forskjellsbehandle noen direkte på grunn av kjønn. Et eksempel på dette er å ansette en kvinne bare fordi hun er kvinne. Dette er kun lov hvis kjønn har avgjørende betydning for å gjøre arbeidet. Det kan være aktuelt hvis et trossamfunn skal ansette en prest, og deres religiøse lære ikke tillater kvinner å drive med forkynnelse. Et annet eksempel er ansettelse av en skuespiller hvor det er avgjørende at karakteren spilles av en kvinne eller en mann.

Arbeidsgivere og offentlige virksomheter skal jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering på kjønnsfeltet.

Trakassering

All form trakassering på bakgrunn av kjønn er forbudt. Hvis noen sier eller gjør noe krenkende eller nedverdigende mot deg fordi du er kvinne eller mann, så kan det være du er utsatt for kjønnstrakassering. Seksuell trakassering regnes også som en særegen form for trakassering på grunn av kjønn, selv om både kvinner og menn utsettes for dette.

FN

FNs kvinnekonvensjon (CEDAW) skal bekjempe alle former for diskriminering av kvinner og sikre likestilling. Staten Norge er forpliktet til å følge konvensjonen. Ombudets ansvar er å føre tilsyn med, og rapportere om norsk lov og offentlig forvaltning er i samsvar med den.

Et mer likestilt samfunn

Ombudet kjemper hver dag for et mer likestilt samfunn. Våre ansatte har opp igjennom årene jobbet med flere ulike temaer som er direkte knyttet til kjønn. Eksempler på dette er blant annet kjønnsbasert vold, soningsforhold for kvinnelige innsatte, seksuell trakassering, likestilt foreldreskap, det kjønnsdelte arbeidslivet, menn og psykisk helse og gutter i skolen. Les mer om arbeidet vårt her.

Diskrimineringssituasjoner

Her finner du utdypende informasjon om mange av de vanligste situasjonene knyttet til diskriminering som oppstår i samfunnet vårt. Historiene er basert på henvendelser som har kommet inn til ombudets veiledningstjeneste. Se om du kjenner deg igjen, og samtidig finn ut hva du kan gjøre for å løse saken din.