Om ombudet

Bjørn Erik Thon er likestillings- og diskrimineringsombud. Thon er jurist, og kommer fra stillingen som direktør for Datatilsynet. Han har tidligere jobbet som forbrukerombud, seksjonssjef i Forbrukerrådet, advokatfullmektig og dommerfullmektig, og var politisk rådgiver for Odd Einar Dørum i Justisdepartementet fra 1999-2000.  

Likestillings- og diskrimineringsombudet blir utnevnt av regjeringen for en periode på seks år. Bjørn Erik Thon tiltrådte i 2022, og er den første mannen til å bli utnevnt som likestilling og diskrimineringsombud. 

Bjørn Erik Thon

Hva gjør ombudet?

Likestillings- og diskrimineringsombudet er til for å fremme likestilling og bekjempe diskriminering på grunnlag av kjønn, graviditet, foreldrepermisjon, etnisitet, religion, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, fagforeningsmedlemskap og politisk syn. 

Ombudet er faglig uavhengig. Vi er organisert under Kultur- og likestillingsdepartementet, men kan ikke instrueres av myndighetene.  

Mandatet vårt er regulert i diskrimineringsombudsloven. 

Ombud Bjørn Erik Thon i FN-bygget i New York

Tilsyn med FN-konvensjoner

Menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter alle har. For å sikre rettighetene til kvinner, personer med nedsett funksjonsevne, og for å hindre etnisk diskriminering og rasisme, har FN vedtatt tre konvensjoner. Likestillings- og diskrimineringsombudet jobber med å sikre at norske myndigheter følger disse konvensjonene. 

Historie, BET, mandat, fagråd, veila, tilsyn og FN, ansatte mm…